Inele de logodnă pentru bărbați
O tendință care prinde popularitate
Dacă ești un bărbat din afara Americii de Sud și a Europei de Nord, s-ar putea să te întrebi: "Inele de logodnă pentru bărbați? Există așa ceva?"
Da. Există așa ceva. În multe părți ale lumii, atât bărbații, cât și femeile poartă un inel pe degetul inelar pentru a simboliza logodna lor. În Islanda, inelele de logodnă sunt vândute exclusiv ca seturi de două. Datorită recunoașterii tot mai mari a căsătoriilor între persoane de același sex și a egalității de gen, această tradiție se răspândește și în alte părți ale lumii.
Dar de unde vine tradiția inelelor de logodnă și de ce abia acum începe să fie recunoscută și pentru bărbați?
O scurtă istorie a inelelor de logodnă
Un semn de posesie transformat în semn de devotament
Romanii credeau că al patrulea deget de la mâna stângă (socotind în mod greșit și degetul mare ca fiind un deget) conținea Vena Amoris, sau "vena iubirii". În ciuda numelui său romantic, inelele de logodnă erau un semn de posesie la acea vreme. Cele mai multe inele de logodnă erau făcute din cânepă, piele sau os și doar cei mai bogați dintre bărbați ofereau viitoarelor soții inele din aur sau argint, și atunci doar pentru a-și etala bogăția.
Folosirea inelelor de logodnă s-a răspândit în Europa în Evul Mediu, din cauza perioadei lungi de așteptare dintre logodnă și căsătorie. Totuși, acestea erau purtate doar de femei și indicau mai degrabă posesia decât parteneriatul.
De fapt, de abia în secolul al XX-lea căsătoria a fost considerată un parteneriat între egali, iar tradițiile legate de logodnă și căsătorie au fost în continuă schimbare de atunci. Fiecare cultură are tradiții ușor diferite atunci când vine vorba de logodnă, iar în comunitatea globală în care trăim acum, alegerea modului în care îți serbezi relația îți aparține.
Tradiții de logodnă de astăzi
O mulțime de opțiuni
Pe lângă cuplurile de același sex, mulți bărbați aleg să poarte un inel de logodnă pentru a-și onora viitoarea soție. De ce ar trebui ca ea să poarte un semn că este luată, dacă el nu o face? Tu ai cerut-o în căsătorie, dar răspunsul ei te-a transformat și pe tine într-un bărbat luat. De asemenea, devine din ce în ce mai frecvent ca femeile să le ceară mâna bărbaților în căsătorie, și nu invers.
Inelele de puritate și inelele de promisiune sunt uneori considerate egale cu inelele de logodnă, deoarece semnifică o anumită formă de fidelitate, iar din punct de vedere stilistic, există foarte puține diferențe între ele.
Un inel de logodnă este o promisiune. O promisiune pe care o faci de a fi fidel partenerului tău, chiar dacă încă nu ești obligat din punct de vedere legal să o faci. În acest sens, un inel de logodnă este chiar mai impresionant decât o verighetă. Un inel de logodnă înseamnă că îi ești fidel partenerului tău prin alegere. O verighetă înseamnă că o faci pentru taxe mai scăzute. Unele cupluri aleg chiar să rămână logodiți pentru totdeauna.
Cum să porți un inel de logodnă pentru bărbați
Nu există reguli... doar sfaturi orientative
De obicei inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar - care dintre ele depinde de tine. Obiceiurile locale diferă pe această temă. În unele culturi, inelele de logodnă se poartă pe degetul inelar stâng și se refolosesc ca verighete. În altele, îl porți pe mâna dreaptă și apoi verigheta merge pe mâna stângă. Însă alții îl poartă pe mâna stângă și apoi îl mută în dreapta pentru a face loc verighetei, îl folosesc ca un pandantiv pentru colier sau nu îl mai folosesc deloc. Domnii britanici își purtau verighetele suprapuse sub inelele de familie.
Pe scurt, alegerea îți aparține. Dacă dorești să urmezi tradiția locală, fă-o, dar nu uita că este relația, povestea și alegerea ta.
Diferitele tipuri de inele de logodnă pentru bărbați
Confort sau siguranță? Frumusețe sau longevitate?
Materiale
La fel ca verighetele de nuntă, inelele de logodnă sunt în mod tradițional din aur, platină sau argint, dar, la fel ca majoritatea tradițiilor, acest lucru este în continuă schimbare. Probabil că știi un domn mai în vârstă care poartă o verighetă de aur de zeci de ani. Uită-te la ea cu atenție și vei observa că este plină de lovituri și zgârieturi, iar domnul îți va spune de câte ori a trebuit să o ducă la curățat și lustruit. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă faptul că sunt scumpe, aurul, platina și argintul sunt materiale moi.
Materialele moderne precum titanul, ceramica, fibra de carbon, oțelul inoxidabil chirurgical, tungstenul și chiar siliconul oferă alternative care sunt mai puternice, mai confortabile, mai accesibile și mult mai durabile.
Titanul este puternic, ușor și hipoalergenic; ceramica este neconductoare; oțelul inoxidabil chirurgical este accesibil, puternic și ușor de modelat; iar siliconul este elastic, confortabil și ușor de înlocuit. Alegerea materialului nu mai este limitată de tradiție. Alege materialul care se potrivește cel mai bine cu tine și cu stilul tău de viață.
Tratamente de suprafață
Să recunoaștem: inelele din aur pur și platină costă o avere. De aceea, mulți optează pentru inele de logodnă placate. Cele mai comune dintre acestea sunt inelele din argint aurite chimic, cu un strat de aur atașat la suprafață. Acest tip de placare are ca rezultat un strat subțire care își pierde culoarea în timp și, pentru că este vorba de un metal stratificat peste altul, se va desprinde dacă este deteriorat. Orice zgârietură va scoate la iveală metalul de bază ascuns dedesubt și, deoarece atât argintul, cât și aurul sunt moi, va trebui să ai foarte mare grijă de ele dacă dorești să nu se deterioreze.
Un tip relativ nou de tratare a suprafețelor este acoperirea PVD. Nitrura de titan este supraîncălzită la plasmă și este proiectată pe obiect în interiorul unei camere de vid. Astfel, aceasta fuzionează cu suprafața la nivel molecular. Deoarece acest lucru se întâmplă în vid și se face la temperaturi extreme, procesul este ecologic. Se risipește foarte puțin material și nu se eliberează substanțe chimice toxice ca rezultat. Stratul de ceramică dură care se formează astfel este rezistent la zgârieturi, nu se pătează și, deoarece este fuzionat cu metalul la nivel molecular, nu se estompează și nici nu se desprinde.
Dimensiune și formă
Verighetele de nuntă sunt simple dintr-un anume motiv. Ele sunt făcute pentru a fi purtate pentru întreaga viață a unui bărbat, așa că vor trebui să se potrivească fiecărui bărbat și oricărui stil. Cu toții trecem prin faze în viața noastră și ne schimbăm stilul în consecință, dar verighetele noastre de nuntă sunt menite să fie clasice.
Acest lucru nu este neapărat valabil și în cazul inelelor de logodnă. Dacă nu intenționezi să folosești același inel ca și verigheta de nuntă sau să îl muți între degete, un inel de logodnă este menit să fie purtat doar din momentul în care spui "da" propunerii până în momentul în care spui "da" căsătoriei, așa că nu ezita să alegi ceva nebunesc. Atâta timp cât îl vei purta pe degetul inelar, va spune ceea ce vrei să spună. Vezi Ghidul complet pentru inele pentru bărbați pentru mai multe informații despre tipurile și formele de inele.
Dacă intenționezi să îl porți ca verighetă (sau împreună cu ea), optează pentru ceva simplu, care să nu fie în antiteză cu nimic altceva din ce vei purta. Dacă tonul pielii tale este unul cald, culoarea aurie este un pariu sigur, iar dacă este tonul pielii tale este unul rece, culoarea argintie sau oțelul ți se va potrivi de minune. Și, ca întotdeauna, negrul se potrivește cu orice, dar s-ar putea să nu fie destul de deosebit ca inel de logodnă.
Un inel de logodnă pentru bărbați trebuie să fie vizibil și masculin, dar nu prea mare sau prea delicat. Optează pentru un inel cu o grosime cuprinsă între 6 și 10 mm și poți fi cert că se va potrivi cu orice. Dacă lucrezi cu mâinile, un aspect de oțel periat sau satinat va ascunde semnele inevitabile de uzură care vor apărea, iar o textură sau un model le va face mai puțin vizibile. Indiferent cât de dur sau de rezistent la zgârieturi este un material, inevitabil acesta va prezenta urme cu timpul. Diferența constă în cât de multe și cât de proeminente.
Profil
Aceasta este probabil cea mai neglijată caracteristică a inelelor de logodnă. Inelele vin într-o multitudine de profiluri, așa cum se vede în schița de mai jos, iar majoritatea inelelor de logodnă pentru bărbați intră în categoria celor clasice perfect rotunde sau plate.
Un inel plat are margini dure și are o estetică aspră. Aceste inele se așează foarte bine, deoarece întreaga lor lățime este în contact cu pielea ta, iar tensiunea de suprafață le menține exact acolo unde le dorești. Cu toate acestea, dacă îți iei un inel plat gros, te poți irita dacă nu îl dai jos din când în când pentru a lăsa pielea să respire. Și, din cauza marginii lor, punerea și scoaterea lor nu este la fel de confortabilă ca în cazul inelelor perfect rotunde.
Inelele perfect rotunde sunt curbate în interior, ceea ce le face extrem de confortabile atât la purtare cât și la mânuire. Pentru că sunt curbate, mai puțină umiditate este reținută sub inel, astfel încât este mai puțin probabil să te iriți. Cu toate acestea, o mai mică parte din suprafața lor interioară este în contact cu pielea ta, așa că se vor simți mai largi decât inelele plate.
Secretul unui inel care să vă mulțumească pe amândoi este să ții cont de propriul stil de viață atunci când alegi un inel.
Verighete versus inele de logodnă
Care este diferența?
Sincer, nu chiar este o diferență atât de mare. Unele culturi folosesc același inel pentru ambele scopuri, iar altele le poartă pe amândouă în același timp, ceea ce înseamnă că ambele trebuie să aibă modele simple și atemporale. Consultă Ghidul complet pentru verighete de bărbați pe care îl avem.
Dar dacă intenționezi să îl înlocuiești pe al tău cu o verighetă într-o zi, iată un mod bun de a te gândi la asta: Inelul tău de logodnă este pentru acum, pe când verigheta este pentru totdeauna. Ia-ți un inel de logodnă care să celebreze relația ta și să comunice ceea ce simți tu în acest moment.
Pe scurt...
Faci ceea ce este mai bine pentru tine
Inelele de logodnă au o istorie îndelungată, dar ca orice tradiție, ele evoluează constant. Același lucru este valabil și pentru relațiile moderne. O logodnă este o promisiune că vei fi devotat unei singure persoane pentru tot restul vieții tale, dar depinde de voi doi să definiți parametrii acestei promisiuni - nemenționând relațiile poligame și de alte tipuri alternative de uniuni familiale. La fel cum nimeni altcineva nu poate defini modul în care vă trăiți viața împreună, nimeni altcineva nu vă poate spune cum să vă sărbătoriți dragostea unul pentru celălalt.
Logodna este unul dintre cele mai importante capitole din povestea ta. Modul în care îl povestești depinde de tine.