Cumperi 3 | Plătești 2‎ ‎ ‎ *Cel mai ieftin articol este gratuit

Cumperi 3 | Plătești 2‎ ‎ ‎ *Cel mai ieftin articol este gratuit

Expiră în:

00:00:00
Politică de retur în 365 zile - fără alte întrebări!
Transport 19 Lei - Gratuit peste 249 Lei-
Contactează-ne

Butonii - Ghidul tău complet

Vei afla absolut tot ce trebuie să știi despre butoni, de la materialele folosite până la mecanismele de prindere, cum să-i asortezi și să-i porți. Totul în 15 minute.

Butonii sunt mici accesorii decorative, folosite pentru a uni manșete, acele părți de material de la încheietura unei cămăși elegante cu mâneci lungi. Indiferent dacă ești în căutarea primei tale perechi de butoni sau vrei să-ți îmbogățești colecția, acest ghid te va familiariza cu diferitele feluri și materiale de butoni, cum să-i asortezi și cum se poartă.

1 Butonii - ghidul tău complet1.1 Părți ale butonilor1.2 Tipuri de butoni1.3 Materialele din care sunt confecționați butonii1.4 Materialele pentru elementele decorative ale butonilor1.5 Cum se pun butonii1.6 Tipuri de manșete1.7 Asortarea butonilor cu restul ținutei1.8 Ce butoni se asortează cu o cămașă albă?1.9 Ce butoni se asortează cu o cămașă albastră?1.10 Ce butoni se asortează cu o cămașă roz?1.11 Ce butoni se asortează cu o cămașă neagră?1.12 Ce butoni merg cu cămașa mea cu model?1.13 Cum asortezi butonii cu accesoriile aurii?1.14 Cum să faci cadou butoni?1.15 Când și ce să porți?1.16 Curățarea butonilor1.17 Cum să-ți depozitezi butonii1.18 O scurtă istorie a butonilor1.19 Întrebări și răspunsuri

Părți ale butonilor

Să vorbim despre aspectele tehnice pentru un moment. Dacă știi din ce părți sunt compuși butonii, nu numai că vei părea mai isteț la petreceri, dar aceasta te va ajuta și să înțelegi și cum funționeză.

1. Partea frontală - este partea superioară a butonului, care adesea are un model, o piatră prețioasă, sau orice alt material 2. Partea fixă - este acea parte care trece prin găurile manșetelor și are la capăt o cheiță. 3. Cheița - este partea de jos a butonului, care se mișcă la 90 de grade pentru a fixa butonul și pentru a preveni alunecarea acestuia din găurile manșetelor.

Unele tipuri de butoni, cum ar fi cei cu lănțișor, cei tip fix cu bilă și butonii cu nod din mătase nu au cheițe și părți fixe, ci au fie un lănțișor, o parte curbată, sau o coardă drept mecanism de închidere și un design similar sau identic pe cealaltă parte.

Tipuri de butoni

Toți butonii au rolul de a uni manșetele. Dar la fel cum un costum se poate purta în diferite feluri tot așa și diverși butoni au diferite feluri de a ține unite mașetele.

Să explorăm diversele modele și tot ce trebuie să știi pentru a-i asorta corespunzător.

Butonii tip fix dintr-o singură piesă (Whaleback – whale = balenă)

Sunt numiți așa pentru că mecanismul de închidere a manșetelor are forma unei cozi de balenă, acești butoni fiind atât practici cât și populari.

Folosește acești butoni tip fix dintr-o singură piesă prin întoarcerea mecanismului de închidere într-o poziție verticală paralel cu partea fixă și strecoară-i prin găurile manșetelor. Pentru a-i fixa, mișcă mecanismul de închidere, astfel încât să fie perpendicular cu pe partea fixă și butonul va sta frumos la locul lui.

  • Pro: Populari
  • Pro: Ușor de folosit
  • Pro: Ieftini
  • Contra: Nu rezistă mult de-a lungul timpului

Butonii tip fix dintr-o singură piesă sunt produși în serie, devenind astfel accesibili. De asemenea e foarte ușor să-i strecori și să unești manșetele. Dar problema acest model este că, în funcție de calitate și de cât de des sunt folosiți, uzura asupra mecanismului de închidere poate avea ca rezultat deteriorarea sau ruperea acestuia. În plus, față de alte tipuri de butoni, doar o singură parte, cea frontală, este vizibilă.

Butoni clasici cu închidere (Bullet back – bullet= glonț)

Denumiți astfel datorită mecanismului de închidere ce seamănă cu un glonț, aceștia par a fi un dispozitiv dintr-un film de acțiune - în ultima scenă, eroul și ticălosul se confruntă după ce și-au folosit toată muniția și chiar în momentul culminant, eroul nostru pune mâna pe butonul lui, scoate un glonț, încarcă arma, și poc!

Dar nu sunt dispozitive periculoase. În schimb, au un mecanism de închidere în formă de glonț, de unde si numele.

  • Pro: Populari
  • Pro: Ușor de folosit
  • Pro: Ieftini
  • Contra: Nu rezistă mult de-a lungul timpului

Folosiți butonii clasici cu închidere prin fixarea sistemului de închidere paralel cu partea fixă. Strecoară-l prin găurile manșetelor și mișcă mecanismul în poziția închis pentru a fixa butonul.

Butonii clasici cu închidere sunt produși în serie, devenind astfel accesibili. Dar o presiune puternică asupra mecanismului de închidere poate face ca ei să se strice, în funcție de cât de des sunt folosiți și cât de bine sunt făcuți.

Butoni ficși tip nit

Cum sugerează și numele, aceștia au o tijă ca un nit și atrag mai puțin atenția decât alte modele mai îndrăznețe.

Ambele fețe sunt vizibile.

  • Pro: stil clasic
  • Pro: model pe ambele parți
  • Pro: de lungă durată
  • Contra: puțin mai greu de pus

Folosește butonii ficși tip nit prin înclinarea părții de jos într-o parte în așa fel încât să fie la un unghi de 90 de grade spre găurile manșetelor. Strecoară, apoi îndreaptă-l din nou, în același fel în care închizi nasturii la o cămașă. Pentru ca sunt de tip fix, butonii tip nit rezistă mai mult. Aproape veșnic de fapt. De asemenea, deoarece ambele fețe au modele interesante, poți arăta că ești un bărbat elegant, atunci când ceilalți îți vad partea interioară a manșetelor. Butonii ficși tip nit au un aspect clasic.

Butonii cu lănțișor

Butonii cu lănțișor sunt unul dintre cele mai vechi modele, care există dinainte de Revoluția Industrială. Ei sunt de obicei făcuți din două fețe identice unite printr-un lănțisor.

Folosește butonii cu lănțișor introducând partea inferioară prin manșetă la un unghi corespunzător și apoi îndreaptă.

  • Pro: stil tradițional
  • Pro: model pe ambele părți
  • Contra: puțin largi
  • Contra: nu sunt ușor de închis

Datorită prinderii cu lănțișor, manșetele vor fi un pic mai largi și vor arăta astfel un pic diferit. Ambele părți ale unui buton cu lănțișor sunt decorative.

Butoni ficși cu bilă

Partea din spate a acestora are o bilă destul de mare, prinsă pe o față decorativă, fie printr-un lănțișor, fie printr-o parte fixă curbată.

Folosește butonii ficși cu bilă prin înclinarea și împingerea părții mai mici prin găurile manșetelor înainte de a o îndrepta.

  • Pro: model clasic
  • Pro: practic indestructibili
  • Contra: nu sunt ușor de prins

Butonii ficși cu bilă au un model mai tradițional, care vor rezista mai mult timp, datorită faptului că nu au nici o parte în mișcare. Totuși, sunt mai dificil de închis decât alte tipuri de butoni.

Butoni cu dublă închidere

Aceștia sunt probabil cel mai modern model de butoni, cu o închidere sigură datorită unui mecanism inovativ similar cu cel al unui ceas de mână.

Folosește butonii cu dublă închidere asigurându-te că butonul este în poziție dreaptă și apoi împinge-l prin manșete, deschizându-l din nou pentru a-l închide.

  • Pro: model contemporan
  • Pro: se închide foarte bine
  • Contra: ușoară curbare pentru închidere

Butonii cu dublă închidere sunt ușor și rapid de folosit după ce înțelegi cum funționează. Ambele fețe sunt identice, oferind un aspect decorativ pe oricare parte a manșetei tale. Au un aspect modern și ar putea să nu se potrivească cu o ținută mai tradițională.

Butoni cu nod din mătase

Confecționați în întregime din mătase, aceștia au două noduri identice legate cu un șnur. Butonii cu nod din mătase sunt colorați și veseli și sunt potriviți pentru ținute casual și nu pentru evenimente formale sau în medii de afaceri unde vrei să faci o impresie mai profesionistă.

Folosește butonii cu nod de mătase, prin împingerea oricărui nod - ambele părți sunt aproape mereu la fel - prin găurile de la manșete.

  • Pro: Informali
  • Pro: Accesibili
  • Contra: Nu vor rezista prea mult de-a lungul timpului

Aceștia sunt cei mai accesibili și casual dintre butoni. Dezavantajul este că de obicei nu rezistă foarte mult și nu sunt potriviți pentru evenimentele unde se cere o ținută obligatorie. Sigur nu o să fie dați ca moștenire de familie.

Materialele din care sunt confecționați butonii

La fel ca orice alte bijuterii sau accesorii bărbătești, butonii pot fi confecționați dintr-o varietate de materiale.

Să studiem puțin cel mai des folosite materiale. Se poate întâmpla ca toate materialele de mai jos să apară pe oricare față a butonilor făcuți din diferite materiale. Cu alte cuvinte, butonii din oțel inoxidabil pot avea o inserție din alt material.

Butoni din oțel inoxidabil

În afară de avantajul evident -- și atractiv -- de a nu rugini, oțelul inoxidabil are un luciu cenușiu care nu se încadrează în cercul cromatic, fiind astfel ușor de asortat, facându-l o opțiune “sigură”.

În funcție de model, cei din oțel inoxidabil au un aspect simplu, aproape industrial. E ca și cum ar zice: "Fără prostii; Sunt-aici-ca-să-rezolv-lucrurile-și-nu-să-mă-joc-cu-vorbele" Oțelul inoxidabil rezistă foarte mult. Dacă poți alege, alege întoteauna oțelul inoxidabil chirurgical -- este hipoalergenic.

Butoni din titan

Numit după titanii din mitologie, titanul este un metal cu durată îndelungată de viață și biocompatibil.

Titanul este un metal destul de recent folosit pentru bijuterii. Așa că are un aspect modern, pe care o reflectă majoritatea modelelor. La fel ca oțelul inoxidabil și argintul, are un ton gri neutru care iese în afara spectrului cromatic, făcându-l astfel ușor de asortat.

Butoni din platină

Platina este un metal prețios alb argintiu, care este folosit des pentru bijuteriile bărbătești. Platina este hipoalergenică și -- spre deosebire de argint, nu se pătează.

De asemenea se lustruiește frumos, ca și alte metale argintii și nu e greu de asortat.

Butoni din cupru

Cuprul are un ton plăcut, cald. Este mai închis la culoare ca aurul și arată mai puțin formal. Butonii din cupru nu sunt atât de uzuali ca cei din aur și argint.

Tonul galben roșiatic al cuprului înseamnă că ar trebui asortat cu atenție. Cuprul pur va dezvolta un strat închis la culoare cu timpul, care poate avea chiar și porțiuni verzi. Acest lucru face ca butonii să aibă un farmec special vintage care, în funcție de gusturile tale, s-ar putea să ți se potrivească sau nu.

Butoni din bronz

Cu o nuanță roșiatică mai pală decât a cuprului, bronzul este colorat de asemenea în nuanțe calde. Este undeva între aur și cupru.

Ca și cuprul, bronzul se pătează și la suprafața sa va apărea un strat închis la culoare, ce necesită puțină atenție atunci când se asortează.

Butoni din argint 925

Argintul este asemănător oțelului inoxidabil, dar cu un luciu puțin mai cald. A apărut cu mult înaintea oțelului inoxidabil și a fost asociat mereu cu eleganța și bunul gust.

Iarăși, fiind în afara cercului cromatic, este foarte ușor de asortat și nu ar trebui să ai probleme să îl porți la costumele și cămășile pe care le ai deja. Alege argint 925 în locul argintului pur. Este mai stralucitor, mai puternic și își păstrează stralucirea mai mult timp.

Butoni din aur

Aurul întotdeauna a simbolizat statutul social, prosperitatea și excelența. Când este vorba de butoni, sigur spune ceva. Spre deosebire de argint, aurul are o culoare mai mult galbenă decât un ton neutru și ar trebui asortat cu mai multă grijă.

Butonii din aur ar trebui afișați în situațiile când vrei să faci o impresie puternică, cum ar fi întâlnirile importante de afaceri, nunțile, sau alte evenimente deosebit de formale.

Butoni din aliaj metalic

Fabricați dintr-un amestec de metale, butonii din aliaj metalic sunt de obicei lustruiți să arate ca argintul sau ca oțelul inoxidabil, dar pot avea de asemenea un finisaj asemănător aurului. Abundența de materiale și producerea lor în masă înseamnă că butonii din aliaj metalic sunt foarte accesibili.

Dacă nu dispui de un buget pesntru piese sofisticate, sau dacă ești la prima ta pereche de butoni, cei din aliaj metalic sunt o bună metodă de a testa apele, înainte să te aventurezi la adâncimi mai mari.

Butoni din mătase

Mătasea este o fibră naturală, produsă din coconul larvelor fluturelui de mătase. Poate fi vopsită în orice culoare și este potrivită situațiilor informale, fie la birou sau în orice altă situație unde vrei să arăți bine fără să fii prea formal.

Mătasea se poate destrăma și nu rezistă la fel de mult ca alte materiale. Pe de altă parte, este foarte accesibilă.

Materialele pentru elementele decorative ale butonilor

Acum că am trecut prin materialele din care sunt confecționați butonii, să studiem puțin și materialele cele mai uzuale folosite pe partea frontală a butonilor.

Material textil

Butonii cu material textil sunt fie un model tip fix dintr-o singură piesă, fie cu închidere clasică și au un material textil pe partea din față.

Materialul textil înseamnă ca au au un aspect mai relaxat, care este potrivit pentru mediile informale.

Email și sticlă

În mod tradițional, acestea sunt făcute prin aplicarea manuală de sticlă colorată, fin mărunțită, pe un anumit model. Butonul este apoi plasat într-un cuptor, înainte ca un alt strat să fie adăugat. Procesul este repetat de mai multe ori, cu o lustruire finală pentru a crea o suprafață foarte lucioasă și atractivă. Cum butonii cu email și sticlă vin în toate combinațiile de modele și culori, ar trebui să fie asortați individual și s-ar putea să nu să fie potriviți pentru medii formale, în funcție de model.

E nevoie de foarte multă muncă în realizarea unor butoni de email de calitate și acest lucru este reflectat în prețul lor. Alege o pereche care îți va plăcea mulți ani de acum înainte. Sau chiar o pereche pe care un nepot ar fi fericit să o moștenească într-o zi.

Pietre prețioase și semi-prețioase

Orice piatră, de la rubine extravagante și smaralde până la pietrele semi-prețioase pot împodobi partea din față a unui buton.

În afară de profunzime și strălucire, pietrele corespund culorilor și ar trebui asociate în conformitate cu acest lucru. Dacă nu ești duce sau episcop, asigură-te că știi ce faci când porți butoni cu pietre prețioase.

Lemn

Lemnul are un ton pământiu cald și prezintă întotdeauna o textură unică granulată. Butonii de lemn, sau butonii cu o față din lemn sunt o metodă nemaipomenită de a aduce puțin stil rustic la o adunare semi-formală.

Ei sunt de asemenea o metodă bună de a arăta stil personal și exuberanță. Spre deosebire de alte materiale mai clasice, lemnul pe butoni este destul de modern. Asortat corect, produce un contrast vizual uimitor. Totuși, nu întotdeauna este potrivit pentru medii formale.

Piele

Pielea are un farmec masculin, dur și este o manieră nemaipomenită de a-ți canaliza flerul personal.

La fel ca și lemnul, pielea are un farmec modern și este excelentă pentru a completa ocazional ținutele mai îndrăznețe, dar este considerată problematică pentru evenimentele cu ținută obligatorie.

Perle

Având partea superioară confecționată dintr-o perlă, butonii cu perlă aduc o notă de eleganță clasică pentru domni.

O pereche grațioasă de butoni cu perlă, asortați cu un costum elegant pot face o impresie puternică si de durată. Aceștia sunt de asemenea tipul de butoni care sunt moșteniți de la o generație la alta și sunt prețuiți.

Cum se pun butonii

Pentru aceia care nu știu, iată aici pașii pentru a pune butonii.

  1. Începe cu cămașa ta cu manșete foarte lungi întinse
  2. Împăturește mânecile.
  3. Pune dispozitivul de închidere al butonilor în poziție verticală și împinge-l prin primele două straturi de material.
  4. Strecoară butonii prin celelalte două straturi de material. Ai un total de patru straturi.
  5. Întoarce dispozitivul de închidere înapoi.
  6. Bucură-te. Ai terminat.

Tipuri de manșete

Pentru a-ți ușura viața, următoarele ilustrații îți arată toate tipurile diferite de manșete care există, în fine, poate nu chiar toate, dar nu am mai găsit altele. Citește materialul de mai jos și vei știi exact ce manșete merg cu ce butoni.

Manșeta cu nasturi

Manșetele cu nasturi sunt acelea pe care le vei găsi cel mai des la cămășile normale și de obicei au între unul și trei nasturi. Nu poți folosi butoni la manșetele cu nasturi.

Sunt cel puțin nouă tipuri de manșete cu nasturi

  1. Manșeta dreaptă cu nasturi dubli (există modele cu unul, doi sau trei nasturi)
  2. Manșeta în unghi cu nasturi dubli (există modele cu unul, doi sau trei nasturi)
  3. Manșeta rotundă cu nasturi dubli (există modele cu unul, doi sau trei nasturi)
  4. Manșeta continentală (același model poate fi văzut și la manșeta franțuzească, vezi mai jos)
  5. Manșeta plic
  6. Manșetă sub formă de con
  7. Manșeta napoletană
  8. Manșeta cu butonieră
  9. Manșeta italiană

Manșetele franțuzești

Manșetele franțuzești sunt de două ori mai lungi decât manșetele normale și apoi sunt îndoite în sus. Ele nu se închid niciodată cu nasturi, dar în schimb trebuie prinse cu butoni. În mod tradițional, ele erau dantelate și se poate chiar să se fi inspirat de la regalitate și de la cler. În trecut, erau purtate doar cu sacouri, dar astăzi vei vedea bărbați care le poartă de sine stătătoare.

După numele lor, noi am fi zis că au cumva legătură cu Franța, dar acest lucru nu contează. Ceea ce este important aici este că atunci când apare numele de franțuzesc la o manșetă, înseamnă că aceasta este făcută pentru a fi folosită cu butoni.

Există patru tipuri de manșete franțuzești

  1. Manșeta franțuzească dreaptă
  2. Manșeta franțuzească în unghi
  3. Manșeta franțuzească rotundă
  4. Manșeta franțuzească continentală

Manșetele speciale

Așadar, există manșetele cu nasturi, manșetele franțuzești și cele care nu se încadrează în nici o categorie.

Primele sunt niște manșete drepte transformabile. Ceea ce înseamnă că le poți folosi cu sau fără butoni, cum ai chef.

Al doilea model e manșeta ta cu nasturi pe care ai transformat-o într-o manșetă pe care o poți folosi cu butoni, ceea ce nu este ideal, dar dacă vrei neaparat sa-ți expui butonii, ar putea fi o opțiune bună. Deși ar trebui neaparat să găsești un croitor care să-ți facă ajustarea.

Există două tipuri de manșete speciale

  1. Manșeta transformabilă
  2. Manșeta franțuzească făcută acasă

Asortarea butonilor cu restul ținutei

Trebuie să fii atent la culoare, model și eleganță când asortezi butonii cu restul ținutei tale.

Așa cum am menționat mai sus, modelele simple de butoni care au doar o culoare neutră cum ar fi negrul, albul, griul, bejul sau o nuanță argintie pot fi asortate ușor cu aproape orice. Deoarece aceste culori sunt în afara spectrului cromatic.

Dar dacă vrei să încerci altceva, hai să ne uitam la câteva direcții pe care le-ai putea lua.

Asortarea prudentă

Dacă vrei să fii prudent, asigură-te că culoarea butonilor tăi se asortează cu culoarea unei alte piese de îmbrăcaminte, sau poate chiar cu toată ținuta—în funcție de ceea ce porți. Deci dacă porți o cravată albastră, jachetă și pantaloni albaștri… da, alege-ți o pereche frumoasă de butoni albaștri.

Metalele care se asorteaza sunt întotdeauna o alegere bună. La fel ca în poza de mai sus, unde inelul, brățara, ceasul, butonii și acul de cravată sunt toate în nuanță aurie.

Apoi este modelul și gradul de eleganță. Doar pentru ca ai o pereche de butoni cu diamante nu înseamnă că ar trebui să-i porți la un grătar. De fapt, butonii cu diamante ar trebui să fie purtați doar la evenimentele de seară, niciodată în timpul zilei. Probabil nu ar trebui să porți butoni cu un cap de schelet la o nuntă. Întotdeauna trebuie să ai bun gust.

Asortarea contrastantă

Dacă te simți mai încrezător, contrastul e o maniera nemaipomenită de a adăuga fler ținutei tale. Costumul albastru? Asortează-l cu o pereche de butoni roșii. Ai putea de asemnea să te joci cu nuanțele mai închise sau mai deschise. Așa că, un sacou albastru închis poate fi asotat cu o pereche de butoni albaștru deschis.

Asortarea veselă

Un costum complet negru asortat cu butoni cu cranii poate fi o alegere îndrăzneață, dar dacă o faci cum trebuie vei atrage toate privirile. Pe scurt, fă ceea ce vrei. Fă-ți de cap. Tu judeci până la urmă ce merge sau nu, atâta timp căt ești fericit cu felul în care arăți și nu vrei să fii în mod deliberat controversat, ar trebui să te simți bine.

Ce butoni se asortează cu o cămașă albă?

Albul este o culoare neutră, așa că poți încerca diverse culori sau modele de butoni. Dar fii atent să asortezi nuanța metalelor - butoni argintii, dacă porți la mână un ceas argintiu.

Ce butoni se asortează cu o cămașă albastră?

În cazul unei cămăși albastre, sugerăm niște butoni argintii, cu nuanțe albastre inserate.

Ce butoni se asortează cu o cămașă roz?

Atunci când porți o cămașă roz, alege o pereche de butoni multicolori (cu umbre roz) sau mergi pe varianta simplă, alegând butoni clasici argintii.

Ce butoni se asortează cu o cămașă neagră?

Aproape orice butoni merg bine cu o cămașă neagră, dar nu poți da greș cu auriul sau cu o pereche de butoni cu elemente aurii.

Ce butoni merg cu cămașa mea cu model?

Totul depinde de culoarea modelului.

Pentru a fi sigur, îți sugerăm niște butoni argintii subtili, deoarece argintiul merge bine cu majoritatea culorilor sau modelelor. Cât despre butoni, ai grijă să-i asortezi cu celelalte accesorii metalice.

Cum asortezi butonii cu accesoriile aurii?

Asortând accesoriile metalice îți va da un aspect curat și simplu.

Optează pentru butoni argintii sau aurii, pentru a-i asorta cu oricare din cămășile enumerate mai sus și pentru a nu intra în conflict cu acul tău de cravată auriu.

Cum să faci cadou butoni?

Butonii reprezintă cadouri minunate. Deși nu sunt pentru toată lumea, bărbatul elegant va aprecia efortul pe care l-ai depus în găsirea perechii perfecte.

Prima întrebare pe care trebuie să o pui la cumpărarea unor butoni pentru cadou este ce culoare are ceasul său? Dacă au un ceas auriu, vei dori să cumperi o pereche de butoni de asemenea aurii. Același lucru este valabil și pentru un ceas argintiu ... butoni în nuanțe argintii.

Potrivirea culorii ceasului este cea mai simplă modalitate de a alege o pereche de butoni pe care le va purta cu drag. De acaici încolo, poți aborda orice variantă și se pare potrivită, strălucitori sau discreți - de la sania lui Moș Crăciun până la ciocanul lui Thor, când lumea în luptă.

Și dacă dorești să faci cadoul tău mai special, adaugă-i o gravură personalizată . Clic aici pentru idei și inspirație despre gravarea unui mesaj.

Când și ce să porți?

Butonii ar putea părea ca o expresie subtilă de stil. Dar într-un mediu unde toată lumea are costum și cravată asemănătoare, ei pot face o declarație destul de puternică.

La serviciu

Există nenumărate tipuri de job-uri. De la un start-up relaxat la o funcție importantă într-o corporație unde calitatea ținutei tale poate face diferența între încheierea unui contract și a nu fi luat în serios, ceea ce porți, spune foarte multe despre tine.

Dacă ești mare ștab, poți purta ceea ce vrei. Dar nimic nu se compară cu o pereche de butoni cu model clasic din argint, aur, perle sau o piatră prețioasă pentru ca toată lumea să vadă cine este șeful.

Dacă nu ești în vărful piramidei, păstrează butonii pentru ocazii speciale cum ar fi întâlniri cu clienții, conferințe și alte evenimente de afaceri importante. Cunoaște-ți locul: nu defila cu butoni cu safire și nu te lua la o întrecere de stil cu șeful tău.

Dacă ești într-o poziție mai cretivă, butonii sunt o manieră nemaipomenită pentru a-ți exprima originalitatea. De la Lego la Star Wars, la un pachet de cărți, dacă nu ai gasit ceva care te reprezintă, nu ai căutat îndeajuns.

Dacă ești într-un mediu mai casual, butonii eleganți cu nod de mătase sau simpli, sau modelele mai puțin elaborate, merg foarte bine.

Evenimente cu ținută obligatorie

Dacă te duci la o nuntă, gală, recepție, petrecere sau bal, toată lumea se așteaptă ca tu să arăți cel mai bine și butonii sunt o manieră excelentă pentru a da acel ultim retuș grațios și rafinat ținutei tale. Atâta timp cât evenimentul nu cere în mod expres o ținută mai creativă, evită lucrurile cum ar fi pistoalele sau siluetele feminine pe butonii tăi sau modelele casual cum ar fi butonii cu nod de mătase.

Alege materialele clasice: argint, aur, email de bun gust, perle, pietre, etc.

Casual

Adunările și petrecerile sunt locuri nemaipomenite ca să-ți dezvolți stilul unic. Aici poți scoate în evidență butonii cu cranii, butonii nautici sau să te amuzi cu modelele din lemn, piele, și alte noutăți.

Butonii corespunzători pot porni o conversație nemaipomenită. Distrează-te!

Curățarea butonilor

Ca să te bucuri de butonii tăi toată viața, trebuie să-i cureți si să-i păstrezi corespunzător. Cea mai ușoară metodă pentru a-i curăța este să folosești serviciile profesionale ale unui bijutier calificat. Dacă preferi să faci tu această treabă, tot ce ai nevoie pentru articolele de metal fără pietre este apă, un detergent ușor, o periuță de dinți cu perii moi, și o cârpă de bumbac pentru a-i usca.

O cârpă moale pentru a șterge bijuteriile este de asemenea o manieră ieftină și eficientă de a înlătura o pătare ușoară. Dacă butonii tăi au pietre prețioase, nu-i uda în exces și nu folosiți soluții abrazive, pentru a preveni zgâriturile. Bețișoarele cu vată înmuiate în apă oxigenată vor face bijuteriile să strălucească din nou. Accesoriile cu lemn și piele ar trebui să fie ferite de apă. De fapt, dacă nu vrei să riști mucegăirea, pielea nu ar trebui niciodată să fie expusă la umezeală.

Cum să-ți depozitezi butonii

Odată ce ți-ai curățat butonii, ar trebui să te gandești la o maniera potrivită de a-i depozita. Locul ideal de stocare este o cutie pentru butoni unde îi vei păstra departe de caldură și lumina directă a soarelui. Aceasta ajută și la prevenirea oxidării și pătării, ca reacție la expunerea la oxigen. În mod ideal, păstrează fiecare pereche într-un compartiment separat, căptușit astfel încât să nu se zgârie cu alte bijuterii.

Nu păstra butonii în zone umede sau în pungi de plastic ale căror materiale i-ar putea păta mai rapid. Îngrijirea corespunzătoare a accesoriilor tale va însemna că unele dintre ele vor putea deveni o moștenire minunată pentru generațiile viitoare. Vrei ca fiii și nepoții tăi să fie la fel de stilați ca tine, nu-i așa?

O scurtă istorie a butonilor

Purtăm cămăși de mai mult de șapte milenii, cam de când au apărut țesăturile. Dar doar recent—relativ vorbind—cămașa a devenit decorativă prin ea însăși.

De ce am început sa purtăm cămăși?

Cămășile au fost o lenjerie de corp care servea drept barieră între piele și hainele mai grele de deasupra, prevenind astfel murdărirea acestora.

În acele timpuri, să îți arăți manșetele era la fel de rău ca și când mergeai cu slițul deschis.

Și după aceea?

În jurul anilor 1500, bărbații au început să-și unească manșetele cu ajutorul unor funde înguste pe care le treceau prin găurile de la manșete.

Dar doar la începutul secolului al XVIII-lea unii dintre cei mai îndrazneți domni au început să folosească butoni legați cu un lănțișor pentru a-și uni manșetele. Adesea acești butoni cu lănțișor aveau portrete în miniatură a unor figuri celebre sau a persoanelor dragi.

Manșetele de cămașă au început să fie rigide în momentul când s-a descoperit apretul la mijlocul secolului al XII-lea. Devenise dificil să forțezi nasturii prin găurile manșetelor și era nevoie de o soluție diferită.

Au apărut butonii

Butonii au rezolvat perfect problema manșetelor rigide. Iar când a venit revoluția industrială, popularitatea lor a explodat*, toată lumea de la clasa mijlocie până la elită purtând butoni într-o mulțime de modele și din diverse materiale.

În zilele noastre, butonii sunt purtați în mai multe ocazii decât au fost vreodată folosiți, fiind o manieră de a ne exprima stilul și de a ne distinge de colegii noștri.

*În afară de o mică scădere de popularitate cam în jurul perioadei când a fost inventată cămașa sport cu nasturi în anii 1920.

Întrebări și răspunsuri

De ce sunt folosiți butonii?

Butonii sunt folosiți pentru a lega sau fixa manșetele la cămăși cu manșete franțuzești. Acestea sunt camăși formale care nu au nasturi. Butonii completează aspectul lor ceremonios.

Cum alegi butonii?

Atunci când îți alegi butonii, ar trebui să te gândești unde îi vei purta. Dacă este o nuntă sau vreun alt eveniment cu ținută obigatorie, vei dori să arăți cu atât mai mult demn și formal. Modele din argint, aur, perle, pietre prețioase sau email sunt potrivite în astfel de situații.

Dacă e prima ta perechede butoni, îți recomandăm un model elegant din argint. Cu ei nu poți da greș.

Dacă îți extinzi colecția, poți alege orice îți dorești, în funcție de stilul pe care îl adopți formal sau casual.

Unde pe manșetă se prinde butonul?

Întâi, asigură-te că porți cămașa potrivită - și anume o cămașă cu manșete franțuzești. Ar trebui să aibă găuri speciale pentru butoni și nu nasturi.

După ce îndoi mâneca în așa fel ca manșetele să fie dublate, adu-le împreună, asigurându-te că găurile sunt aliniate. Apoi, introduci partea de jos a butonului prin toate cele patru găuri înainte de a le prinde.

Felul în care butonii sunt fixați depinde de mecanismul lor de închidere. Te rugăm să vezi secțiunea de mai sus pentru informații specifice despre fiecare tip de butoni.

Cum porți butoni la un frac?

Pentru manșete, vezi secțiunea mai sus intitulată “Unde pe manșetă ar trebui să atașez butonul?”.

Dacă vrei să porți butoni ficși la o cămașă purtată la frac, începe prin a împinge partea decorativă a acestora prin gaura din spate și apoi partea din față. Ignoră nasturii—nu sunt necesari când porți butoni.

Cu ce fel de cămașă porți butonii?

Butonii sunt în mod tradițional purtați cu cămăși cu manșete franțuzești.

Acestea fiind spuse, orice cămașă care are găuri pentru butoni în loc de nasturi, sau și gîuri și nasturi, poate fi purtată cu butoni.

Este bine să port butoni la un interviu?

Răspunsul este… depinde.

Pentru ce poziție dai inteviul? În ce companie? Este un startup ralaxat sau o corporație convențională?

Dacă vrei să inspiri eleganță, putere și demnitate, poți în mod sigur să porți o pereche de butoni și să-ți pui în valoare costumul. În acest caz, îți recomandăm să alegi butonii tradiționali și clasici cum ar fi cei din aur, argint (sau orice alt metal cu nuanță de gri sau neutră), cei cu perlă, cu o piatră prețioasă de bun gust, etc.

Dacă ai aplicat pentru o poziție mai creativă, butonii sunt o manieră nemaipomenită de a-ți arăta originalitatea.

Odată spuse acestea, unii intervievatori ar putea considera butonii pretențioși, așa ca ai grijă întotdeauna și încearcă să afli cât mai multe informații posibil despre companie și poziție, pentru a te ajuta să iei decizia corectă.

Cu ce ar trebui să se asorteze butonii?

Nu este nici o regulă aici, dar sunt câteva lucruri care să te facă să pui în valoare butonii. Alegerile precaute, putem spune așa.

Culorile în afara spectrului cromatic, precum albul, griul, negrul, argintiul sunt întotdeauna ușor de asortat.

Dacă mai porți și alte accesorii metalice în afară de butoni, asigură-te că acestea se asortează, de exemplu un ceas și un ac de cravată de aur, trebuie să se asorteze cu butonii tăi de aur.